Merikoskikerho ry

Pohjoista taidetta ja kulttuuria jo vuodesta 1945

Menneet

Kevätkokous keskiviikkona 26.2. 2020 klo 18.00 Antell Pihakahvilassa. Sääntömääräiset asiat.

 

Kulttuuripoliittinen rahapeli-keskusteluilta keskiviikkona 27.11. klo 18-20 Karjatupa Ravintola, Rehulantie 1, Karjasilta

Merikoskikerhon rahapeli-ilta on keskustelutilaisuus teemanaan rahapelien ja kulttuurirahoituksen epäpyhä liitto.

Veikkausvoittovaroista tuetaan tällä hetkellä kulttuuria ja taidetta 250 miljoonalla eurolla vuosittain. Tilanne ei ole ongelmaton: veikkausvarojen yhteys myös ongelmapelaamiseen on ilmeinen, ja siinä mielessä kulttuurin rahoitus kyseenalaisella pohjalla. Nyt peliongelmien noustua huomion kohteeksi valtion rahapeliyhtiö Veikkaus on ilmoittanut luopuvansa tuhansista peliautomaateista ja muutenkin muuttavansa pelikäytäntöjään. Pelituottojen on arveltu vähenevän jopa kymmeneksellä. Se merkitsee suurta lovea myös valtion kulttuuribudjetissa. Mitä tilalle, mitä muita malleja olisi?

Tilaisuuteen on kutsuttu keskustelijat muun muassa Oulun suurimmista valtuustoryhmistä. Mukaan ovat ainakin tulossa edustajat Kokoomuksesta, Perussuomalaisista ja Vasemmistoliitosta. (Tapahtumatiedot täydentyvät nimien varmistuessa.) Illan juontaa Lyly Rajala. Myös yleisön kommenteille, kysymyksille ja näkemyksille on illassa sijansa.

Tilaisuuden aluksi ennen keskustelun alkua jaetaan ensimmäistä kertaa Merikoskikerhon ”Merikoskikerho tykkää susta” -tunnustus. Se on tarkoitettu osoittamaan saajalleen, että tämän toiminta kaupungissamme on huomioitu ja tärkeäksi koettu. Tunnustus haluaa kannustaa saajaansa jatkamaan hyväksi havaittua työtään.

 
Yleisölle tilaisuus on avoin ja maksuton. 
Omakustanteisesti voi samaan aikaan nauttia myös ravintolan antimista.
 
Tervetuloa idylliseen, historiallisestikin mielenkiintoiseen Karjatupaan keskustelemaan, kuuntelemaan ja olemaan yhdessä.

 

Eduskuntavaalit 2019 –  kulttuuripoliittinen vaalikeskustelu torstaina 28.3. klo 18.00 Ravintola Tuba, Mannenkatu 2.

Tilaisuuteen on kutsuttu mukaan eduskuntavaaliehdokkaita kaikista Oulun vaalipiirissä ehdokkaita asettavista puolueista. (Osallistujien nimet täydentyvät myöhemmin.) Keskustelun moderaattorina toimii opetusneuvos Matti Rossi.

 

 

Keskustelutilaisuus

Aika: torstai 27.9. klo 17.00-19.00
Paikka: Ravintola Tuba (Tuba Food & Lounge), Mannenkatu 2, Oulu
Minne menet, Oulu? – keskustelu kaupunkikuvasta
Lasaretinsaari, Torinranta, Hietasaari, Tuiranpuisto… Monet Oulun merkittävimmistä puistoalueista ovat suurten mullistusten edessä, kun niitä on kaavoitettu, kaavoitetaan ja rakennetaan uudelleen. Torinrannan ja useiden muiden suiston ranta-alueiden kohdalla tilanne on sama. Kaupunkikuvan muutosten vauhti ja suunta huolestuttavat kaupunkilaisia.
Merikoskikerho järjestää torstaina 27.9. klo 17-19 Ravintola Tubassa Oulussa yleisölle avoimen keskustelutilaisuuden liittyen kaupunkikuvaan, kaavoittamiseen, rakentamiseen ja purkamiseen tämän päivän Oulussa. Tilaisuudessa kysymme, minne menet, Oulu. Rakentamisen hullut vuodet – ovatko ne täällä taas?
Oman näkökulmansa ovat alustajina kertomassa ainakin Oulun yliopiston yhdyskuntasuunnittelun professori Helka-Liisa Hentilä, kultaseppä ja Oulun Liikekeskus ry:n perustajajäsen Mikko Keisu sekä käsityöläinen, hallikauppias Maire Laukkanen. Tilaisuuden juontavat Lyly Rajala ja Leena Kangas.

Vapaa pääsy! Tervetuloa!

Yhdistyksen kevätkokous, sääntömääräinen vuosikokous
Aika: tiistai 27.2.2018 klo 18:00
Paikka: Jumpru Pub, Kauppurienkatu 6, Oulu
Käsiteltävät asiat:
1.Kokouksen avaus
2.Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3.Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4.Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5.Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajan lausunto vuodelta 2017
6.Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille vastuuvelvollisille
7. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat:
– yhdistyksen hallituksen täydentäminen
Olet tervetullut!

 

Milloin ja missä: 18.1.klo 17-19 Ravintola Rauhala

Museot ahtaalla Luupin alla
– keskustelu Oulun museokysymyksestä
Uutiset Oulun museotoiminnan alasajosta ja supistamisesta ovat hämmentäneet ja kuohuttaneet oululaisia viime viikkoina.
”Ennenkuulumatonta!”, sanoo lehtihaastattelussa museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet. Taidekeräilijä Tuomo Seppo on perunut suurlahjoituksensa Oululle. Yliopiston eläinmuseo sulki ovensa. Seuraavat uhanalaiset ovat Pohjois-Pohjanmaan museo Ainolassa sekä Kierikin päärakennus Yli-Iissä. Kaiken keskellä Oulu tavoittelee pääsyä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.
Merikoskikerho järjestää torstaina 18. tammikuuta klo 17-19 Rauhalassa yleisölle avoimen tilaisuuden äärimmäisen ajankohtaisesta Oulun kaupungin museokysymyksestä.
Mukaan keskusteluun ovat lupautuneet jo Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapanen, Luupin johtaja Jonna-Marleena Härö sekä entinen oululainen, nykyisin pudasjärveläinen kuvataiteilija Kari Tykkyläinen. Pohjois-Pohjanmaan museon ex-museonjohtaja Ilse Juntikkaan otetaan tilaisuudesta etäyhteys. Tilaisuuden juontaa tuttu radioääni, toimittaja Esko Kokkonen.
Tule sinäkin!
Siirin päiviä vietetään jälleen keskiviikkona 16.8. klo 15 alkaen elokuvateatteri Finnkino Plazassa Oulussa.
Päivien teemana on tällä kertaa Leo Jokela 90 vuotta.
Päivät käynnistyvät Kultaisen kaulimen luovutuksella. Tule siis ensi keskiviikkona klo 15 Plazaan todistamaan, kuka saa tänä vuonna Kultaisen kaulimen ja mitkä ovat perustelut!
Tähän mennessä kaulimen ovat saaneet:
– 2009 näyttelijä  Anneli Juustinen
– 2010 historioitsija  Markus H. Korhonen
– 2011 pilapiirtäjä Jari Elsilä
– 2012 ohjaaja, kuvataiteilija Eeli Aalto
– 2013 näyttelijä  Hannele Nieminen
– 2014 muusikko Esko Granroth
– 2015 Star-elokuvateatterin isäntä Kalle Kantala
– 2016 ravintoloitsija  Aino Lehtosaari
Lisäksi kunniakaulin on myönnetty filmitähti Anneli Saulille ja elokuvaneuvos Kari Uusitalolle.

Yhteistyössä Oulun Elokuvakeskus.

Merikoskikerho järjestää kunnallisvaalipaneelin sunnuntaina 26.3. klo 14! Paikkana Ravintola Rauhala.

Kuntavaalit 2017 | Kulttuuripoliittinen vaalikeskustelu | Oulu

Merikoskikerho järjestää kevään kuntavaalien alla sunnuntaina 26. maaliskuuta klo 14-16 Ravintola Rauhalassa Oulussa kulttuuripoliittisen keskustelutilaisuuden teemalla ”Tavoitteena kulttuuri(pää)kaupunki”.

Valmisteilla olevat sote- ja maakuntauudistus mullistavat lähivuosina kuntien roolia monin tavoin. Sote-tehtävien siirto maakuntiin korostaa sivistyspalveluja kuntien tehtävänä. Miten ja minkälaisin painotuksin tämä näkyy Euroopan kulttuuripääkaupungiksikin tähyävän Oulun kaupungin linjauksissa lähitulevaisuudessa?

Vaalikeskusteluun on kutsuttu mukaan kuntavaaliehdokkaita kaikista puolueista. Puolueitaan on edustamassa kymmenen ehdokasta Oulusta (aakkosjärjestyksessä): Jyrki Hyvölä (SKP), Ulla Kokkonen (RKP), Minna Korolainen (SDP), Kyösti Oikarinen (Keskusta), Lyly Rajala (Kokoomus), Auri Siika-aho (Perussuomalaiset), Mervi Tervo (Vihreät), Veera Uutinen (Vasemmistoliitto), Olli-Pekka Wallin (Piraattipuolue) ja Pentti Åman (Kristillisdemokraatit). Puheenvuoroissaan ehdokkaat – mahdolliset tulevat kuntapäättäjät! – voivat kertoa kulttuuripoliittisista näkemyksistään sekä esitellä ja kommentoida oman puolueensa kulttuuripoliittisia tavoitteita.

Tilaisuuden moderaattorina toimii opetusneuvos Matti Rossi. Luvassa on kiinnostavaa keskustelua kulttuurintahtoisen ja omia äänestysratkaisujaan tekevän yleisön edessä.

Tervetuloa kuulemaan, kysymään ja puhumaan kulttuurista! Yleisölle tilaisuus on avoin ja maksuton. Omakustanteisesti voi samaan aikaan nauttia myös ravintolan antimista.

 

Merikoskikerho ry:n kevätkokous, sääntömääräinen vuosikokous

Aika: 22.2.2017 klo 17.00

Paikka: Tuba, Mannenkatu 2, Oulu

Käsiteltävät asiat

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajan lausunto vuodelta 2016
  6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille vastuuvelvollisille
  7. käsitellään mahdoliset muut kokouskutsussa mainitut asiat

Tervetuloa.

Merikoskikerho ry/johtokunta

Jumalan teatteri – 30 vuotta myöhemmin

Merikoskikerhon järjestämä tilaisuus tiistaina 17.1. klo 17.30  Ravintola Tubassa, Mannenkatu 2, Oulu – päävieraaana on näytelmäkirjailija, dramaturgi ja ohjaaja Jussi Parviainen.

Tammikuun 17. päivänä tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä, kun Pohjoisilla teatteripäivillä Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä pöllysi sammutinjauhe ja lensivät kananmunat ja ulosteet. Neljän itseään Jumalan teatteriksi kutsuneen Teatterikorkeakoulun opiskelijan kokeellinen esitys olikin hyökkäys yleisön kimppuun. Tapaus oli kansainväliseksi uutiseksi yltänyt skandaali ja sen jälkipuinti julkisuudessa kesti kauan, johti oikeustoimiin sekä suuriin muutoksiin Teatterikorkeakoulun opettajakunnassa.

Miten nuo tapahtuvat näyttäytyvät nyt kolme vuosikymmentä myöhemmin? Mitä jälkiä Jumalan teatteri mahdollisesti suomalaiseen teatterikenttään jätti, muuttiko se jotain pysyvästi?

Näkökulmia Jumalan teatteriin 30 vuotta myöhemmin tuova Jussi Parviainen toimi tammikuussa 1987 Teatterikorkeakoulun dramaturgian lehtorina. Parviaisen kanssa tilaisuudessa keskustelee kulttuuritoimittaja emerita Kaisu Mikkola, joka itsekin oli aikalaistodistajana läsnä Jumalan teatterin esityksessä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Merikoskikerho ry:n sääntömääräinen syyskokous

Aika: 27.12.2016 klo 17:30
Paikka: Sokeri-Jussin Kievari, Pikisaarentie 2, Oulu

1. Kokouksen avaus

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio ja jäsenmaksujen suuruus seuraavalle kalenterivuodelle

6. Valitaan johtokunnan puheenjohtaja ja muut jäsenet

7. Valitaan tilintarkastaja ja hänelle varatilintarkastaja

8. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

9. Kokouksen päätös

Tervetuloa kokoukseen!

Lisukkeena:
Kokouksen jälkeen noin klo 18 Oulun Tuglas-seuran puheenjohtaja Kari Sallamaa liittyy seuraamme keskustelemaan Merikoskikerhon ja Tuglas-seuran mahdollisesta kulttuuriyhteistyöstä 100-vuotiaan Suomen ja Viron yhteisten virallisten juhlaviikkojen aikana 6.12.2017 – 24.2.2018.

Pikisaari ja Korkeasaari, Oulun taidesaaret

Merikoskikerho johdattelee lauantaina 22.10. Pikisaaren ja Korkeasaaren taide-elämän nykyhetkeen ja menneeseen.
Oulun Pikisaari tunnetaan taiteilijoiden ja käsityöläisten saarena jo vuosikymmenten ajalta. Tänä syksynä Pikisaaren taideyhteisö vahvistui entisestään, kun Galleria Harmaja aloitti toimintansa uusissa tiloissaan Vanhalla Villatehtaalla, Pohjois-Suomen muotoilijat ry:n (Proto ry) toimisto muutti gallerian naapuriin, ja samalla myös Villatehtaan toiseen kerrokseen valmistui uusia työhuoneita kuvataiteilijoiden ja valokuvaajien käyttöön.
Pikisaaren ja siihen kuuluvan Korkeasaaren taiteellinen historia juontaa kuitenkin pidemmälle: välirauhan aikana syksyllä 1940 Korkeasaaressa aloitti Veikko Pälveen (myöh. Aaltona) perustamana toimintansa Oulun vapaa taidekoulu. Koulu toimi yhden lukuvuoden ja paloi keväällä 1941. Koulurakennuksesta on jäljellä kivijalan jäänteitä.
Merikoskikerhon järjestämässä tilaisuudessa tutustutaan saarten taide-elämän vuosikymmeniin. Liikkeelle lähdetään klo 14 Vanhalta Villatehtaalta Galleria Harmajasta, jossa galleristi Tarja Myllyaho esittelee gallerian uuden näyttelytilan ja siellä esillä olevan Petri Yrjölän Seitti-näyttely, sitten siirrytään Villatehtaan toiseen kerrokseen kuuntelemaan Kaarlo Lehtomäen koulumuistoja hänen haastatteluäänitteensä pohjalta työstetyn äänikuvan äärelle ja lopuksi tehdään pieni kävelyretki Korkeasaaren puolelle paikkaan, jossa taidekoulu aikoinaan toimi.
Tavataan siis lauantaina klo 14 Vanhalla Villatehtaalla Galleria Harmajassa (Pikisaarentie 17), siellä ihan Pikisaarentien päässä – pienestä liikenneympyrästä vielä eteenpäin ja OSAO:n oppilaitoksen ohi vasemmalle.
Tervetuloa mukaan! Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Siirin-päivät ja Kultainen kaulin 17.8.
Siirin-päivät 2016 järjestetään keskiviikkona 17. elokuuta klo 15 alkaen Finnkinon Plaza 5 -elokuvateatterissa. Tänä vuonna siis päivällä aikaistettuna, jo Taiteiden Yön aattona. Päivien teemana on tällä kertaa Siirin aikalaiset – Jurkan teatteridynastia. Kultainen kaulin jaetaan jälleen.
15.00 Tilaisuuden avaus
15.10 Kultaisen kaulimen jako
15.30 Elokuvaneuvos Kari Uusitalo: Jurkan suku valkokankaalla
16.00 Tauko
16.15 Laura Jurkan haastattelu
17.15 Tauko
17.30 Elokuvaesitys – Wilho Ilmari: Nummisuutarit
(1938, 115 min.)
19.30 Keskustelua ja tapahtuman päätös
Lämpimästi tervetuloa mukaan tilaisuuteen, johon on vapaa pääsy!

2.12. klo 12.00 Sääntömääräinen syyskokous Ravintola Rauhala, Mannenkatu 1. Tervetuloa mukaan!

12.12. klo 13.00 Merikoskikerhon jäljellejääneiden papereiden arvoitus, Ravintola Rauhala.Vapaa pääsy!

Kaupunginkirjaston maakuntakokoelmasta löytynyt salkullinen Merikoskikerhon papereita nostaa unohduksesta takavuosikymmenten Oulun kulttuurielämän monitaiteellisen merkkitapauksen Oulun Taidepäivät, joita tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Merikoskikerho luotsasi vuosina 1953-1967. Kerhon 1970-1980 -lukujen toiminnasta kirjaston kätköistä löytynyt paperipino taas kertoo lähinnä jäsenkirjeiden kautta.
Aineisto on mielenkiintoinen sukellus paitsi Merikoskikerhon vaiheisiin myös oululaiseen kulttuurielämään ja sen ajankohtaisiin puheenaiheisiin etenkin 1960-1970 -luvuilla. Taidepäivien käsiohjelmien mainoksetkin kertovat viehättävällä tavalla aikansa ihanteista.
Lauantaina 12.12. klo 13 alkaen aineistosta valittujen otosten heijastuessa valkokankaalle Ravintola Rauhalassa, tarinoimme ja ratkomme yhdessä myös arvoitusta: kuka on tallettanut nämä asiakirjat? Atte Kalajoki, Aten serkku Uolevi Kianto vai kirjastonhoitaja Sirkka Sassali? Jokaiseen heistä on viitteitä aineistossa. Ehkä joku tuntee muutamien käsinkirjoitettujen muistiinpanojen käsialan… Tervetuloa!

15.8. klo 17.00 Kulttuuri – onko syytä huoleen? Keskustelutilaisuus Rauhalassa, Mannenkatu 1.

Tervetuloa pohtimaan yhdessä taiteilija Hannu Väisäsen kanssa, onko syytä huoleen, kun puhutaan kulttuurista.

Merikoskikerho saa odotetuksi vieraakseen alati ajankohtaisen Hannu Väisäsen, ranskalaistuneen oululaistaiteilijan. Pohtiiko Väisänen teemaa Oulun, Suomen, Ranskan, koko maailman vai vallan muusta näkökulmasta, selviää la 15. elokuuta klo 17 alkaen Rauhalan isossa kabinetissa. Väisästä haastattelee tilaisuudessa Merikoskikerhon edustajana Kaisu Mikkola.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Omakustanteisesti voi samaan aikaan nauttia myös ravintolan antimista.
***********

20.8. klo 13.00 Kivijalkaduuri, Kajaaninkatu 26.

Kivijalkaduuri on pieni juhlahetki nurmialueella kerrostalon päädyssä Kajaaninkadulla. Ohjelmassa on musiikkia (Audio Slime), puhe ja muistolaatan paljastus. Tilaisuus on tänä vuonna 70 vuotta täyttävän Merikoskikerhon lahja ikätoverilleen 70-vuotiaalle kulttuurilehti Kaltiolle. Oman huomionsa tilaisuudessa saavat juhlapaikkaan liittyvät oululaisen historian merkkihenkilöt kirjailija, naisten koulutuksen edelläkävijä Sara Wacklin (1790-1846) ja valokuvaaja Ina Liljeqvist (1849-1950), kun heidän muistolaattansa paljastetaan Kajaaninkatu 26 talon seinässä. Paikalla on sijainnut sekä Sara Wacklinin lapsuuskoti että myöhemmin Ina Liljeqvistin ensimmäinen studio. Muistolaatan ovat Merikoskikerhon kanssa lahjoittaneet Oulu-seura ry ja A. Kova Oy. Tapahtuma on myös osa Oulun Taiteiden Yön ohjelmatarjontaa.

**********

19.-20.8. Siirin-päivät VIII